2016. december 27., kedd

Gyepfenntartás – A felülvetés

A folyamatos fűnyírás miatt a gyepünket alkotó fűfajoknak nincs lehetőségük magot érlelniük, mert a vágás során a kalászt mindig levágjuk. A gyepeink átlag életkora ez miatt 3 – 5 év. Az angol kertekben a kertészek gyep szélén hagynak egy sávot, amit nem nyírnak, így a fű szárba tud szökkenni és magot tud érlelni, ez által természetes módon tudja a gyepfelület felülvetni Önmagát.

Ha a gyep nincs intenzíven igénybe véve (pl.: sportpálya) és nem érte stressz (gombabetegség, kiszáradás, stb…) akkor 2 – 3 évente kell felülvetni.
A felülvetéshez használjunk olyan fűmagkeveréket mely alkotói rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amire a gyepfelületnek szüksége van. Az üzletekben, gazdaboltokban és a kertészetekben rengetek fűmagkeverék kapható, kiválasztásuknál a következő szempontokat vegye figyelembe:
  •  A gyepfelületet mennyire éri a napfény. A kert telepítése óta a növények megnőhettek ezért bizonyos esetekben a kert nagyobb lett az árnyékos felület. Pl.: Ha gyepfelület közepére bekerült egy díszfa, idővel lombkoronája nagyobb árnyékot vett a fűre, így könnyebben kikophat. Ezeket a területeket érdemes árnyék tűrő fűmag keverékkel felül vetni.
  •  A kertben élő többi növény fejlődésük során egyre több vizet vesz fel, és a gyep elől el szívják a nedvességet. Ezekben az esetekben nem elég az öntözőrendszerrel több vizet kijutani, hanem a felülvetés során érdemes szárazság tűrő fűmagkeveréket kiszórni.
  • Milyen mértékben veszik igénybe a gyepfelületet? A kert egyes területeit jobban használja a család ott érdemes strapabíró fűmagkeveréket használni (pl.: sport vagy park keveréket)

-          Viszont ha a felsorolt problémák egyike sem hátráltatja a gyepét a fejlődésben, akkor a felülvetés során használja a rég bevált fűmagkeveréket (és esetleg márkát).

A felülvetést végezheti kézzel vagy vetőgéppel. A felülvetés során a zsákon található gyártói mennyiséget érdemes betartani, ez általában 25 – 35 g/nm
A felülvetés időpontja ősz vagy kora tavasz, amikor a napi maximum hőmérséklet 17 – 22 C fok (talaj hőmérséklet 12 – 17 C fok). A nap sugarai 7 – 8 órán keresztül érik a talajt, de már nem perzselnek és alacsonyabb az UVB sugárzás is.  Az reggeli harmat nedvesen tartja a talaj felületét, így kevesebbet kell öntözni.

A felülvetés előkészítő munkálatai:

Fűnyírás
Az ideális magasság 25 – 30 mm. Csírázási időszakban az első 6 hétben ne terheljük, és ne nyírjuk a gyepfelületet, ha lehetséges. Ha nem megoldható, akkor a fűnyírást ellehet végezni.



Gyepszellőztetés
Ezzel a munkával eltávolítjuk az elhalt növényi maradványokat, a gyepfilcet.  Egy jó tanács! A gépet úgy állítsa be, hogy a kés vagy a rugós karmok csak érintsék a talajt.



Tápanyag utánpótlás
A kijuttatott trágya mennyisége nagyon fontos, mivel fel kell tölteni talajt ahhoz, hogy a gyepünk megfelelő tápanyag mennyiséghez jusson. Ha felülvetés ősszel történik, akkor az átteleléshez a tápot a talaj 5 – 6 C fokig ki kell juttatni, mert alacsonyabb hőmérséklet esetén a növény nem képes felvenni a tápanyagot.



Homokszórás
A felülvetés során a fűmagot érdemes eltakarni, ha van lehetősége, akkor komposzt és homok keverékkel takarja a magot. Kötött talajon csak homokot használjon. A homokszemcse mérete 0 – 2 mm, mennyisége 2 – 2,5 l /nm. A kijuttatást kézi vagy gépi segítséggel lehet megoldani

Hengerezés
A hengerezés során a felületi talajegyeletlenséget kilehet javítani (minimális mértékben). Ehhez legalább 100 kg sima hengert használjon.

Öntözés
A magágyat folyamatosan nedvesen kell tartani ahhoz, hogy mag ki tudjon csírázni. Ezért érdemes többször keveset öntözni, ez azt jelenti, hogy naponta 2 – 3 x is öntözhet (figyelembe véve a párolgást és a harmat képződést)



Ha felülvetéshez segítségre van szükség, akkor az elérhetőségeimen vegye fel a kapcsolatot Velem és segítek a felmerülő probléma megoldásában.

Üdvözlettel:
Durucz Attila 
Durucz kert - "A szép kerthez vezető út!"
www.kertepito.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése