2014. május 8., csütörtök

Állati kártevők (bogarak, lárvák, fonalférgek, stb.)

Tünetei: Nemcsak a talajban élő kifejlett bogarak, hanem ezek lárvái is károsítják a gyepet. Ezen kívül persze különféle károkat okozhatnak a mezei egerek, pockok, vakondok, stb., amelyek táplálkozásuk során a földben és a föld fölött lévő növényi részek elpusztításával, valamint járatok és halmok képzésével rontják a gyep állapotát.
Amennyiben a bogarak, lárvák, fonalférgek túlságosan elszaporodnak, elsősorban a növény gyökereinek pusztulását okozzák. Ha ilyen problémák adódnak, akkor a gyep a levelénél fogva felemelhető, gyökere hiányzik.
Ilyenkor további másodlagos kártételre számíthatunk a vakondok, illetve a madarak részéről, akik táplálék után kutatva okoznak további, akár súlyossá is váló károkat.

Védekezés: Az ilyen kártétellel szemben előzetes talajfertőtlenítéssel védekezhetünk. Amikor azonban a kárt észleljük, védekezni már késő, mivel legtöbb esetben a növény foltszerűen már elpusztult. A védekezést tovább nehezíti, hogy a kártevőknek több nemzedéke is egyidejűleg jelen lehet, és az adott pillanatban a talaj eltérő mélységeiben eltérő fejlődésű fázisú károsítók találhatók, ahova nehéz a védekezésre használt szert bejuttatni.

Kedvező szaporodási körülmények között ezért bizonyos évjáratokban komoly károkat okozhatnak. Az ilyen károk bekövetkezésére elsősorban elhanyagolt területek, vagy erdők közelében nagyobb valószínűséggel számíthatunk.




Üdvözlettel:
Durucz Attila 
Durucz kert - "A szép kerthez vezető út!"
www.kertepito.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése